Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Je ziet ze nu overal opduiken.. de poppy.. oftewel de mooie (meestal) vuurrode klaproos of papaver die haar bloembladeren sluit wanneer er regen of onweer op komst is. De bloem met het ontzettend sterke zaad dat na tientallen jaren nog steeds kiemkrachtig is. Ik denk dat de meeste onder ons daarnaast ook nog wel gehoord hebben van de verdovende, hypnogogische en zelfs hallucinogene eigenschappen van de klaproos. De papaver (papaver somniverum) schijnt de natuurlijke bron van opium, heroine, morfine en codeine te zijn. Er zijn erg veel verschillende verhalen over het kleine blauwe maanzaad (je weet wel, die kleine blauwe zaadjes op bijv een bagel) en hoe deze ervoor kunnen zorgen dat je faalt bij een drugstest (boefjes die voorwaardelijk vrij zijn wordt ook geadviseerd niet teveel maanzaad te eten) en hoe het drinken van thee van deze zaden zelfs dodelijk kan zijn.. waar of niet waar, who knows ??‍♀️ Er dwalen ontzettend veel verschillende verhalen rond.. Hoe dit precies zit is misschien wel heel interessant, maar voor deze post niet van toepassing, en daarnaast weet ik er zelf te weinig van om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen ?


Vanwege het kalmerende effect van het sap van de plant wordt de klaproos wordt in vele culturen in verband gebracht met slaap ? Hierdoor wordt de papaver gezien als een krachtig symbool van dromen, visioenen, de psyche en ook als het symbool van Morpheus, (net als pa) de God van de slaap.Morpheus leefde in zijn eigen wereld.. een wereld van dromen die losstaat van de realiteit zoals wij die kennen en regeert de realms van de dromen. Men gelooft dat hij de zoon is van Nix, onze godin van de nacht en Hypnos, ook een God van de Slaap.
In oude griekse tekeningen zie je vaak de God Hypnos (de Romeinen kennen deze God als Somnus, wat ook terug komt in de Latijnse naam van de klaproos.. Papaver Somniverum) afgebeeld met klaprozen in zijn hand en geweven als krans om zijn hoofd. Het mysterieuze pad naar het rijk van dromen is ook omgeven door klaprozen.


De klaproos wordt ook verband gebracht met Hades (of Thanatos), Lord of the death en de onderwereld, omdat de plant geassocieerd wordt met zowel tijdelijke als eeuwige slaap. Alsof dit al niet genoeg stof tot lezen en verdieping is, wordt de klaproos ook als heilig beschouwd door Demeter. Het schijnt dat zij thee dronk van klaprozen om zo door haar verdriet heen te slapen tijdens de vermissing van haar dochter Persephone en dat het 1 van de ingrediënten was dat werd gebruikt tijdens haar rituelen bij Eleusis.


De klaproos staat in vele verschillende landen symbool voor slaap en herstel, een herinnering voor de gevallenen tijdens oorlogen (denk bijv. aan de remembrance poppy die men in de UK draagt om de gevallen soldaten te eren) en wordt als offer bij graven gelegd.Ook wordt de papaver als gift gegeven om beter te kunnen slapen en wordt gedroogde papaver gebruikt in een sachet onder je kussen om heling door dromen te stimuleren, om nachtmerries en insomnia te voorkomen, voorspellende dromen te hebben en in sommige culturen gelooft men zelfs dat ze hun toekomstige partner in hun droom zullen zien ?


Zelf gebruik ik gedroogde poppy blaadjes als 1 van de ingrediënten van mijn droomzakjes, om een speciale siroop te maken, als charm en in een tincture ? Meer hierover in mijn volgend blogje, so stay tuned ?


Be blessed, Stay safe & Stay radiant ?
May ??

Add Comment