Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In mijn vorige post vertelde ik je al wat over de klaproos. Vandaag wil ik je nog wat meer vertellen én ik wil je laten zien waarom ik altijd op poppyjacht ga ?

Ik heb eerder al verteld waarom de papaver in verband wordt gebracht met slaap.. Niet gezien? Klik dan hier – >> https://mayleah.nl/er-was-eens-een-klaproos/

Vroeger plaatste men gedroogde papavers in een zakje onder hun kussen om heling door dromen te stimuleren, nachtmerries te voorkomen, de toekomst te zien en/of profetische dromen te hebben.
Ik gebruik liever een combinatie van verschillende kruiden en bloemen om mijn eigen slaapzakje te maken.
Hier in Nederland vinden we dit seizoen bijna overal klaprozen. Meestal langs de weg en in de berm, dus als ik met de hond wandel, kan ik gemakkelijk verse poppies vinden ? Ik gebruik alleen de bloemblaadjes omdat de zaden misschien te sterk zijn (ik bewaar de kleine blauwe zaadjes wel in een klein flesje .. geen specifieke reden, zag een vriendin dat ook eens doen zonder reden en dacht ah looks good, why not?)

Omdat de klaproosblaadjes erg delicaat zijn, spoel ik ze niet met water af, maar gebruik ik een kleine zachte (make-up) kwast om ze zachtjes schoon te borstelen. Ik laat de felrode bloemblaadjes binnen een nacht drogen en dan zie je ze van kleur veranderen. Het is een heel mooi proces… ze worden donkerpaars, zelfs een beetje blauwachtig en ze krimpen nogal. Ik gebruik de bloemblaadjes voor verschillende dingen, maar voor nu concentreer ik me op het slaapzakje (ik zal nog een aparte post maken over hoe ik poppies gebruik om een ​​siroop te maken waar je fijn van kan slapen, die slijmoplossend werkt en helpt tegen hoesten ☺️)
Als de blaadjes droog zijn mag je ze klein maken (gebruik een vijzel, schaar of wat dan ook) en leg ze op een schaal, bord, in een klein doosje of waar je maar fijn vindt.


Naast de klaprozen die ik hier in de buurt bijna overal kan vinden, hebben we ook de zoet geurende Kamille die hier gewoon in het wild groeit. Kamille is een van de meest populaire rustbrengers, bevat een hoge dosis aan antioxidanten en is (net als vervaine) goed wanneer je problemen met je spijsvertering en maag hebt.
Kamille staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten, het kan stress en spanning verzachten, en heeft net als de papaver en de passiebloem een mild kalmerend effect. Bovendien wordt gezegd dat het nare dromen weghoudt, dus perfect om toe te voegen aan het slaapzakje. Ik pluk voorzichtig de verse bloemetjes, spoel ze kort af met een beetje water en laat ze drogen. Je kunt ze in hun geheel toevoegen of ze klein maken, wat voor jou het beste werkt. Let wel, als ze eenmaal gedroogd zijn en je knijpt of duwt erop dan valt ze uit elkaar?

Dan hebben we nu de mooie Maypop. Deze passiebloem is een zeer mooie bloem die eetbaar is en waarvan je lekkere maypop jam kunt maken ☺️Maar goed. Da’s weer een heel ander verhaal ? De reden waarom ik de Maypop in mijn Poppy-bericht ?) betrek, is omdat deze verlichting biedt bij angstsymptomen. Net als de klaproos staat de passiebloem bekend om zijn licht kalmerende en rustgevende effecten, dus weer een perfecte bloem om toe te voegen aan het slaapzakje.
Ik gebruik de witte passiebloem (ook wel bekend als de sneeuwkoningin vanwege de sneeuwwitte bloemblaadjes)omdat ze op m’n terrasje groeit (gaat echt alle kanten uit) en daardoor voor mij makkelijk te krijgen is.
Het is echt een hele mooie bloem en doet me op een bepaalde manier een beetje denken aan Hecate’s Wheel ? (zie je het ook?) Je kunt de bloemblaadjes of de hele bloem gebruiken. Als je alleen de bloemblaadjes wilt gebruiken, is het het beste om de blaadjes te plukken in plaats van de hele bloem, omdat de bloem zal sluiten wanneer ze worden geplukt en dat maakt het moeilijker om de blaadjes eruit te halen (op de tweede onderstaande foto kun je dat goed zien). Omdat ze helemaal niet gevoelig zijn voor plagen, beestjes of ziekten, kun je ze gewoon laten drogen, klein snijden en toevoegen aan de mix die inmiddels is ontstaan.


Dan nu de rozen … Ik hou sowieso van rozenknopjes en gedroogde rozenblaadjes omdat rozen staan voor liefde, verzorging en bescherming. Men gebruikt rozenolie in aromatherapie om sympathische stimulatie te verminderen en om angst, stress en spanning te verminderen. Aangeraden wordt om deze voor het slapengaan te gebruiken bijv in thee), omdat het je helpt om je geaard en veilig te voelen. Voor mijn zakje gebruik ik gedroogde rozenblaadjes én rozenknopjes die ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Ik pluk ze normaal gezien van mijn terras of koop verse rozen in een winkel om thuis neer te zetten. Omdat ik mijn bloemen nooit weg gooi, pluk ik altijd de bloemblaadjes net voor ze verwelken en laat ik ze in een mandje drogen. Ik bewaar ze en gebruik ze dan voor verschillende dingen.. Ik breng bloemen offers tijdens bijv. Beltane (Zal ik een post maken van mijn laatste flower offering? ?) Ik droog en bewaar de groene bladeren altijd apart van de bloemblaadjes en gebruik deze weer tijdens donkere maanrituelen (Kan ook daar nog een post over maken ?) Ik heb met Beltane smudgesticks gemaakt die ik dan met Lughnasash gebruik.. Goed, waar had ik het ook alweer over? ? Juist, rozenblaadjes voor t slaapzakje ? Dus voor nu voeg ik gewoon de gedroogde rozenblaadjes toe aan de slaapmix 🙂


Een ander kruid van mijn kleine terrasje dat ik graag te pas en te onpas gebruik, is rozemarijn. Telkens als ik Rosemary hoor, hoor ik die zin in mijn hoofd uit Practical Magic 🙂

[i]”Keep rosemary by your garden gate, plant lavender for luck and fall in love whenever you can”

Rozemarijn zou ook nachtmerries voorkomen, zorgt voor een diepe slaap en brengt levendige dromen. Net als de poppy kan het je helpen bij het oplossen van bepaalde issues met behulp van dromen en heeft het een verhelderend effect. Daarnaast vermindert het angst en depressies, verbetert het de slaap en geeft het een geheugenboost. Je kunt de rozemarijn drogen, maar ik gebruik hem graag vers vanwege de geur ?

Het laatste kruid dat ik zal toevoegen is natuurlijk Lavendel. Bijna iedereen weet dat lavendel een verzorgende en genezende kant heeft en dat het je kalmeert. Het staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen en het helpt je te relaxen. Lavendel helpt (net als laurier) bij hoofdpijn en werkt ietwat slaapverwekkend.
Wat niet iedereen weet, is dat lavendel ook een negatief effect kan hebben op (vooral kinderen) mensen met epilepsie en adhd. Ze zeggen dat lavendel nachtmerries voorkomt, maar er zijn vele verhalen waarin lavendel juist onrustige slaap en zelfs nachtmerries lijkt te veroorzaken, dus als je niet zeker weet wat jouw reactie op lavendel is, kun je het beter weglaten. Voor mij is lavendel key ? Ik hou ervan, ik hou van de kleur, ik hou van de geur, ik hou van alles ervan ?. Ook lavendel haal ik van mijn terrasje, spoel het een beetje met water en laat het drogen. Als het gedroogd is, voeg ik het toe aan de mix

We hebben nu een mooie mix van bloemen en kruiden gecreëerd die ons zullen helpen ontspannen en goed slapen. Om nog even een finishing touch toe te voegen, gebruik ik rozenkwarts (chips) omdat het zuivert, geneest, kalmeert en onvoorwaardelijke liefde brengt (oh en en kan zo nog wel een tijdje doorgaan, maar ik laat het voorlopig hier maar bij ?). Omdat ik het fijn vind om protected te zijn tijdens het slapen voeg ik ook wat cascarilla toe. Voor nu gebruik ik mijn roze cascarilla omdat de kleur bij de mix past ? Ik zal binnenkort (uhuh?) een post plaatsen over hoe ik mijn regenboog cascarilla maak en waar ik het voor gebruik ? Ohh en let ook even op het lepeltje ?Made by

Ik heb wat stenen aan de mix toegevoegd (rozenkwarts, amethist en prehniet) en het met goede intenties een nachtje laten staan ​​(je kunt er ook een kaarsje naast branden).

De volgende dag haalde ik de grotere stenen eruit en voegde de mix toe aan een zakje. Voor nu heb ik gewoon simpele organza bags gebruikt om je een makkelijke manier te laten zien, maar het is leuker zelf een kleine pouch te maken met een mooi stukje stof. Een leuk alternatief voor de creatieve mensen onder ons is om de kruiden in een kussentje te naaien :).

Nou, ik heb geprobeerd deze post zo kort mogelijk te houden, maar dat is duidelijk niet gelukt haha
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je eigen slaapzakje of kussentje te maken ? Wel posten dan hè!

Be blessed, Stay safe & Stay radiant ?

[i]*de kaarten die gebruikt zijn in deze post komen uit the illustrated herbiary

Add Comment