Skip to content Skip to footer

Trauma Sensitieve Yoga

Gedachten, emoties en herinneringen worden niet alleen opgeslagen in onze hersenen, maar ook in ons lichaam. Trauma zorgt ervoor dat het somatisch zenuwstelsel de autonome reacties ‘vechten, vluchten, bevriezen’ activeert. Omdat jouw zenuwstelsel vaak door bepaalde triggers onbewust de gebeurtenis terughaalt, raakt je lichaam gevangen in een stressreactie die plaatsvindt en komt vast te zitten, zonder dat je jezelf hiervan bewust bent.

Onze gevoelens, emoties en  herinneringen zijn overal in ons lichaam aanwezig, zowel fysiek, mentaal als energetisch. Deze zijn allen nauw met elkaar verbonden. Vanuit een Yoga- en Ayurvedisch perspectief is dit concept belangrijk om te kunnen begrijpen hoe trauma werkt in lichaam en geest. Psychische trauma’s beïnvloeden het lichaam, fysieke trauma’s beïnvloeden de geest, en beide beïnvloeden jou als geheel.

Net als in de Yin Yoga Therapie sporen we de blokkades in ons lichaam op en maken we de energiebanen weer vrij. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met jouw wensen en beperkingen en alle oefeningen worden hierop aangepast. Niet alle posities uit de yoga zijn geschikt voor mensen die bepaalde vormen van trauma hebben doorstaan en hier is aandacht voor. We geven ons zenuwstelsel de ruimte om vastgezette spanning los te laten, om zo uiteindelijk de stukjes van onszelf die gebroken of ongewenst aanvoelden weer samen te brengen.

Door van de denkende geest naar ons fysieke lichaam te bewegen en uiteindelijk via ons energetisch lichaam terug naar ons mentale lichaam, leer je weer contact maken en op cellulair niveau met jezelf te communiceren. We gebruiken tijdens de trauma sensitieve yoga oefeningen op maat uit de Yin Yoga en de Yoga Nidra, terwijl we genoeg ruimte houden voor alle gevoelens en emoties die mogelijk opkomen. Ik help je te ontspannen en jezelf open te stellen voor het ervaren van gevoelens en werken met tegenstellingen. Dit helpt om lichaam en geest te verbinden zodat je gemakkelijker om kan gaan met gevoelens die voortkomen uit de herinneringen aan trauma. 


Prijzen

Sessie (los): € 60,00
Pakket 6 weken: € 50,00 per sessie
 
 
Een les traumasensitieve yoga duurt 60 minuten, is op individuele basis en wordt aan huis in jouw eigen vertrouwde omgeving gegeven, of in een studio in Dordrecht. Neem contact op voor de mogelijkheden en meer informatie.