Skip to content Skip to footer

Yin Yoga

Yin is in! En het is één van mijn favoriete yogastijlen 🙂 In mijn klas ligt de focus op de functionaliteit van de poses en niet op aesthetics. Yin is persoonlijk, het draait om jou en om wat jouw lichaam nodig heeft op dit moment. Yin is voor iedereen..

In Yin Yoga werken we aan flexibiliteit en mobiliteit in onze Yin tissues (bindweefsel, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden) en het versterken van onze botten. Omdat dit geen elastische weefsels zijn is het van belang dat de spieren rondom het bindweefsel helemaal ontspannen zijn.

In tegenstelling tot andere vormen van yoga houden we daarom de poses langer vast (minimaal 3 tot 5 min). We bewegen ons in de pose tot het moment waar we weerstand voelen. Wanneer we bij die grens zijn pauzeren we en geven we ons lichaam de tijd en de kans om zich meer open te stellen en ons uit te nodigen nóg dieper in de pose te komen. Van daaruit kunnen we misschien nog een stukje verder, of we blijven waar we zijn. Zo lang we geen echte pijn ervaren blijven we in de positie, aanvaarden we het ongemak dat we op dat moment ervaren en laten we de zwaartekracht het werk doen.

Je grenzen veranderen continu en op deze manier word je bewust van jouw grenzen. We hebben het dan niet alleen over jouw fysieke grenzen, maar ook over jouw grenzen op emotioneel en mentaal gebied. Wanneer je bij dit punt van redelijke, maar geen maximale weerstand bent aangekomen, nestel je jezelf in de positie en blijf je daar zonder jezelf verder te bewegen. We brengen de stilte in ons lichaam, in onze ademhaling en in onze geest. Onze spieren zijn inactief, onze ademhaling is stil, ongedwongen, zacht en neutraal en reikt tot diep in onze buik. Wanneer ons lichaam stilte ervaart en onze ademhaling kalm is hebben we de juiste omstandigheden gecreëerd om stilte te laten ontstaan in onze geest.

In Yin Yoga integreren we de wijsheden uit het Taoïsme, Traditionele Chinese geneeskunde en ervaren we de principes van mindfulness op een fysiek level. We werken met de 12 belangrijkste meridianen (energiebanen) in ons lichaam welke zich vertalen naar de 5 elementen en we werken met onze chakra’s. Elke les heeft een ander thema en in elke les concentreren we ons op een bepaald gebied. Dit kan een fysiek gebied zijn, maar dit kan ook gericht zijn op bepaalde emoties of op basis van 1 van de elementen.

Je mag mij benaderen voor workshops voor bedrijven, festivals en/of retraites (kortdurende retraites in het buitenland zijn bespreekbaar). Heb je een health club of sportschool in Dordrecht of omgeving en zoek je een Yoga docent om in te vallen, dan mag je me natuurlijk ook altijd benaderen. De lessen/workshops kunnen op verzoek ook in het Engels gegevens worden.

Naast de reguliere groepslessen is er ook een mogelijkheid om op individueel niveau specifieke ongemakken aan te pakken en blokkades op te heffen op fysiek, emotioneel of mentaal gebied. Deze vorm gaat dieper en is meer gericht op heling en is geheel afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hiervoor wordt een plan op maat gemaakt en zal 1 op 1 les gegeven worden (dit is ook mogelijk bij jou thuis). Meer over Yin Yoga Therapie lees je hier.